1-pajcna

ribic2 Ribolov

Na Dolenjskem je najpomembnejša ribolovna reka Krka s pritoki, v kateri živi trideset različnih ribjih vrst, salmonidov in ciprinidov. Od izvira do kaskad pod gradom v Žužemberku je območje postrvi, malo nižje najdemo še sulce in lipane, ki jih je največ med Dvorom in Stražo. Pod vasjo Podgozd je najbogatejši lipanski pas in najlepši predel za ljubitelje muharjenja. Pri Novem mestu, ko Krka postane tipična nižinska reka, pa so najpogostejše belice (platnice, podusti), krapi, linji in ščuke. V gostišču je možno kupiti ribolovne dovolilnice po veljavnem ceniku. Več informacij glede muharjenja najdete tukaj - Fly Fishing in Slovenia.

Kopanje

Privoščite si kopanje v Dolenjskih toplicah, ki so najstarejše toplice v nekdanji deželi Kranjski, saj so prvi pokriti bazen s termalno vodo dali postaviti že Turjaški grofje v 17. stoletju. Razvile so se v moderen kopališki kompleks z wellness centrom. Kopanje v termalni vodi pa še vedno učinkuje prav tako blagodejno in zdravilno kot pred stoletji.

welness

kajakasi

Kajakaštvo

Reko Krko lahko opazujete z mostov, se ob njej sprehodite, morda pa zberete pogum in se po njej spustite s kajakom in doživite najlepši zgornji tok reke kar na njej. Podjetje Carpe Diem iz vasi Krka poskrbi, da bo dogodivščina zares nepozabna. Zeblo vas ne bo, ker boste oblečeni v neoprensko obleko, izkušeni vodniki vas naučijo osnov vesljanja in vas spremljajo na spustu, da zagotovijo varnost vseh udeležencev, otrok, odraslih ali malo starejših.

Kajakaški izlet od vasi Lese do zadnjega jezu v Zagradcu
Dolg je 5 kilometrov, traja približno uro in pol in je primeren za začetnike.

Kajakaški izlet od vasi Lese do vasi Šmihel
Dolg je 9 kilometrov, traja 3 ure in je zahtevnejši, a še vedno primeren tudi za manj izkušene udeležence, vendar v skupino ne sprejmejo več kot 15 oseb. Po spustu je organiziran prevoz do dogovorjenega mesta.

Panoramski izleti

Lepoto Dolenjske lahko občudujete tudi iz zraka, če se odločite za panoramski izlet, ki ga organizira Aeroklub iz Prečne. Z letalom vas ponesejo pod nebo, da lahko preletite vse kraje, ki ste jih morda pred tem občudovali peš ali na kolesu.

aeroklub
konjicek

Jahanje

V konjeniškem šolskem centru Češča vas pri Novem mestu nudijo možnost jahanja za začetnike in bolj izkušene jahače ter svoje znanje prenašajo na učence v jahalni šoli. Če želite uživati lepote Dolenjske v naravi in v pristnem stiku s plemenitimi živalmi, jih pokličite ali obiščite njihovo spletno stran.

Stična

V francoski Burgundiji so se nekateri benediktinski menihi odcepili od svojega reda in ustanovili leta 1098 novi cistercijanski red, v katerem so zvesto izpolnjevali svoje načelo: Le dobrih trideset let kasneje je oglejski patriarh Peregrin leta 1135/1136 ustanovil najstarejši samostan na Slovenskem: cistercijanski samostan Stična. S svojo bogato zgodovino je Stična ne le verski temveč tudi arhitekturni in zgodovinski spomenik. V njenem stavbnem sestavu lahko občudujemo vse poglavitne evropske umetnostne sloge: od začetne romanike prek gotike in renesanse do poznega baroka. V prostorih stare prelature si lahko ogledate Slovenski verski muzej, spominsko sobo znamenitega samostanskega zeliščarja patra Simona Ašiča, galerijo akademskega slikarja patra Gabrijela Humeka in spominsko sobo Friderika Barage. Možen je tudi nakup zdravilnih čajev in mazil iz samostanske lekarne. V sklopu obiska muzeja je tudi ogled cistercijanskega samostana, križnega hodnika, refektorija, samostanske bazilike, vhodnega stolpa in videoprojekcija o zgodovini samostana in duhovnem življenju v njem.

cerkev-sticna
muljava

Jurčičeva domačija

Rojstna hiša prvega slovenskega pripovednika Josipa Jurčiča je bila ob pomoči Slovenskega etnografskega inštituta preurejena v muzej na prostem. V bivalni hiši si lahko ogledate prostore, kjer so nekoč prebivali: vežo, črno kuhinjo, veliko in malo sobo. Vsi prostori so opremljeni z izvirno notranjo opremo in ustvarjajo pristno okolje, v katerem so živeli kmečki ljudje. Podobo domačije dopolnjujejo še gospodarski objekti kot čebelnjak z ročno poslikanimi panjskimi končnicami, kašča, sušilnica za lan in kozolec. Za primerjavo med bivališčem bogatega kmeta in navadnega bajtarja si lahko ogledate Krjavljevo kočo, ki je posnetek skromnega bivališča vaškega bajtarja. Ob jurčičevini je naravni amfiteater, kjer domače gledališko društvo vsako leto junija in julija pripravi gledališko predstavo, za njeno literarno predlogo jim služi katero izmed del Josipa Jurčiča.

Izvir reke Krke

Krška ali Primčeva jama je dolga 200 metrov, lahko dostopna, osvetljena in urejena za ogled. V njej je stalna temperatura od 8 do 9 ˚C. S kapniki, netopirji, jamskimi hrošči, človeško ribico in podzemnim jezerom vabi v skrivnostni svet tišine. Tu privre na dan najdaljša povsem slovenska reka Krka, ki klokota med podornim skalovjem. Kadar je vodostaj visok, voda dere iz jame, sicer pa brbota na površje tik pred jamo. Drugi izvir Krke je malo nižje, pod visokimi pečinami, na katerih naj bi nekoč stal grad, ki ga je v povesti o Juriju Kozjaku omenil Josip Jurčič.

mlin-na-krki
grad-zuzemberk

Žužemberk

Središče Suhe krajine, Žužemberk, je prvič omenjen 1246, trške pravice je dobil 1399, leta 1413 pa je postal tudi sedež župnije. Najbolj mogočno ga zaznamuje grad iz leta 1295. Iz rok goriškega grofa Alberta II je leta 1374 prešel v last Habsburžanov, dokler ga nista leta 1538 kupila Jurij in Volf Engelbert Auersperg - Turjačan. Zadnji Auerspergi so živeli v gradu do leta 1793, kasneje pa so bili v gradu državni uradi do leta 1898. V drugi svetovni vojni je bil grad hudo poškodovan in po vojni nacionaliziran. Obnovitvena dela so se začela v šestdestih letih, danes sta že obnovljeni streha in renesančno obzidje, urejeno je notranje dvorišče in grajska klet. Vsako leto na Trških dneh odvijajo poletne grajske prireditve in srednjeveške igre, ki oživljajo srednjeveško življenje na gradu in privabljajo številne obiskovalce.

Trebnje - galerija

Že od leta 1969 v Trebnjem vsako leto gostijo mednarodno srečanje naivnih umetnikov. V galeriji je na ogled preko 700 slik in skulptur, ki jih je v teh letih ustvarilo 146 umetnikov iz Evrope, Azije, Afrike, Severne ter Južne Amerike.

trebnje-galerija
dol-muzej

Dolenjski muzej

Predstavljena je poselitev Dolenjske od mlajše kamene dobe do antike, življenje kmečkega človeka v 19. in 20. stoletju, čas druge svetovne vojne in tradicija lončarstva, mlinarstva, medičarstva ter svečarstva. Muzej posebno ponosno razkazuje arheološko razstavo izkopanin iz halštatskega obdobja, ko je bilo novomeško ozemlje središče halštatskih knezov.

Jakčev dom

V sklop stavb Dolenjskega muzeja sodi tudi Jakčev dom, ki je spomenik velikemu rojaku, slikarju in grafiku Božidarju Jakcu, ki mu ga je uredilo Novo mesto v nekdanji stavbi Jakčevega očeta oz. nekdanjem Hotelu Jakac. V njem je shranjenih 828 del iz vseh obdobij njegovega ustvarjanja, ki jih je umetnik podaril rojstnemu mestu. V zgornjem nadstropju doma je svoj prostor dobila tudi stalna likovno pedagoška razstava, ki s številnimi deli priznanih slovenskih likovnih ustvarjalcev predstavlja vse zvrsti grafičnega in risarskega likovnega izražanja.

jakcev-dom
bozidar-jakac

Galerija Božidar Jakac

V starem cistercijanskem samostanu, ustanovljenem leta 1234, je danes galerija Božidarja Jakca s stalnimi zbirkami slovenskih ekspresionistov in občasnimi razstavami v samostanski cerkvi, Lapidariju in Lamutovem likovnem salonu. V okolici so na ogled dela mednarodnega kiparskega simpozija Forma Viva.

 
Martin Murn s.p., Male Rebrce 6, 1303 Zagradec | tel.: +386(0)1/78 86 800 | GSM: +386(0)41/212 220 | e-pošta: na.pajcni@siol.net

design & programing: Abe | prevodi: Jezikovna šola Znam

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.